„Pečovatelky ráno na chodbách větrají, takže je tam dlouho chladno. Díky Bohu za naše těžké závěsy. Těším se vždy nanuk nebo studený meloun, či okurkový salát,“ shrnuje paní Božena, která celý život žila v Horšovském Týně, v Janovicích je teď tři roky.
Klienti domovů pro seniory prožívají v těchto vedrech jedno z nejnáročnějších období v roce. Kvůli jejich nemocem – psychickým i fyzickým, musí personál domovů pro seniory hlídat jejich tělesnou teplotu, upravit jídelníček či uměle snižovat teplotu v místnostech, kde tráví většinu času.
„K seniorskému věku patří zhoršená schopnost regulace tělesné teploty a důsledkem této termolability dochází snadno k podchlazení, a naopak k přehřátí organismu. Většina seniorů má více nemocí, každý den musí dostat řadu léků a přehřátí či podchlazení může komplikovat jejich základní onemocnění,“ uvádí vrchní sestra janovického Domova Clementas Martina Kolářová.
Je třeba si uvědomit, že s narůstajícím věkem se snižuje schopnost pocení a regulace tělesné teploty. Senioři se v létě oblékají více, než je třeba. Navíc pro seniory s poruchou poznávání je velice obtížné respektive nemožné sdělit svému okolí co je trápí, nebo často vůbec nevnímají, že je jim horko.
„Schopnost zvládat horké počasí může také ovlivnit užívání některých léků, například sedativ, diuretik a antihypertenziv,“ dodává Kolářová.
Společně se svými kolegyněmi nyní výsostně dbá na pitný režim seniorů. „Vzhledem k tomu, že senioři obecně mají snížený pocit žízně, velmi rychle dochází k jejich dehydrataci, která často vede k srdečním a mozkovým příhodám, častým uroinfektům a zhoršení míry demence,“ popisuje Martina Kolářová.
Důležitá je v tyto parné dny také změna jídelníčku. V denním menu janovického domova se tak objevují například nanuky nebo ovocné či zeleninové saláty, které jsou navíc chlazené.
Pro seniory v těchto dnech připravují kuchaři zejména k odpoledním svačinám saláty, jako např. rajčatový, okurkový nebo tzatziky. „Milují také nanuky, které jim teď dělají dobře, a hlavně z nich mají vždy radost. Obojí podáváme i seniorům s mixovanou stravou,“ uvádí vedoucí stravovaní domovů Clementas Pavla Bastlová.
Saláty její kuchařský tým teď vždy ještě více osladí. „Jedná se o doporučení nutričního poradce. Sladká chuť je poslední z chutí, která seniorům zůstává velice zřetelná. Tudíž si i oslazený zeleninový salát dají velmi rádi,“ dodává.
Důležitý je také komfort zaměstnanců Clementas, proto dostávají v těchto dnech nové, vzdušné kalhoty, které jsou součástí jejich uniformy.
„Kraťasy musí být hezké, praktické a pohodlné, aby je naši zaměstnanci rádi nosili. Navíc se musí hodit k našim srdíčkovým halenkám. Ještě připravujeme i sukně, některé kolegyně je mají raději,“ uzavírá generální ředitelka Clementas Renata Prokešová.