zpět na výpis aktualit

„Vařit pro seniory mě baví stále více,“ říká oceněný šéfkuchař Clementas

26. 8. 2022

 

Odborník na gastronomii, který dříve vařil v pětihvězdičkové restauraci hotelu Jalta, zabodoval v kategorii „Racionální pokrm pro nemocné a seniory“. „Úspěch Pavla je úspěchem Clementas. Oba jme se nebáli jít do spolupráce a díky tomu nejenom v Mlékovicích, ale ve všech našich Domovech, se stalo jídlo terapií. Je skvělé mít vedle sebe odborníky, se kterými můžete stále posouvat hranice kvality péče o naše klienty. Pavel je nejenom profík ve svém oboru, ale našel si i cestu k srdcím našich klientů. Jsme moc rádi, že je součástí našeho týmu,“ uvedla ředitelka mlékovického Domova Andrea Faltysová.

V 5. ročníku soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských, základních a středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů, uspěl Štěpánek s tímto skvělým menu: kuřecí prso plněné ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa) a estragonová omáčka.

Porota, ve které jsou zastoupeni certifikovaní komisaři Asociace kuchařů a cukrářů ČR a nutriční specialisté, Štěpánkovo menu jen chválila a o první místo ho připravila jen pověstná ředkvička.

Pavel připravil chuťově dokonale připravené jídlo. Nebál se skvěle zapracovat zeleninu. Kuřecí prso z Loužné (povinná surovina) bylo šťavnaté, opět skvěle dochucené. Omáčka s estragonem byla dokonalá. Strávníci, kterým vaří Pavel, si určitě na jídlo nestěžují,“ usmíval si při hodnocení Tomáš Popp, manažer Asociace cukrářů a kuchařů ČR. 

Stejně jako on i další porotci si pochvalovali letošní výkony všech finalistů. „Každým rokem jsou výkony soutěžících lepší. Nebojí se používat zajímavé suroviny a zvládají všechny kuchařské techniky. Soutěžní pokrmy výborně dochucují. Dokazují tím, že pokrmy připravované ve společném stravování, mohou být stejně chutné jako ty v restauracích,“ doplnil Popp.

Pavel Štěpánek je šéfkuchařem Clementas od roku 2020. Předtím pracoval jako šéfkuchař v restauraci pětihvězdičkového hotelu Jalta na Václavském náměstí. „V Clementas se můj profesní a díky tomu i osobní život zcela změnil. Nyní vím, že k lepšímu. Doba se změnila a práce v restauraci nedává takovou jistotu, jako tomu bylo dříve. Snažím se pro naše klienty vařit klasicky, ale stále více zdravěji. V menu se objevuje stále více zeleniny, ale musíme být rafinovaní, protože naši klienti na to třeba celý život nebyli zvyklí. Má práce je nyní navíc velice osobní, protože klienty znám, o jídle se s nimi bavím a oni mě za menu denně chválí, ale přijde i kritika. To se mi líbí,“ uvádí Štěpánek.




Galerie

aA- aA++ aA+
Potřebujete poradit?